Luštěnina je součástí potravy lidí již po mnoho tisíce let. Klíčky fazole mungo mohou v zimě nahradit i čerstvou zeleninu. Potravina mající široké spektrum využití. Nejlepší a nejvyšší účinek mají v naklíčené podobě, neboť obsahují vysoký podíl pro zdraví prospěšných látek. Luštěnina pocházející z Indie, odtud se poté postupně rozšířila do celého světa. U nás známá zejména mezi příznivci zdravé výživy.
Jak na domácí vypěstování – naklíčení?
Klíčení je velmi efektivním způsobem, jak hodnotně zpestřit jídelníček. Postačí zakoupit klíčky fazole mungo a důkladně doma propláchnout. Poté nasypat do misky a zalít vodou. Ideální je, aby obsah vody převyšoval okolo jednoho centimetru a nechat takto přes noc. Ráno slít vodu. Fazolky je zapotřebí několikrát propláchnout a nechat okapat. Pak opět dát fazole do misky a nechat klíčit. Adekvání je volba tmavšího místa při pokojové teplotě. Fazolky musí být vlhké. Je důležitá kontrola a důkladné propláchnutí každý den.
Nejvhodnější je ihned konzumace takto naklíčených fazolí, ale lze i uchovat v uzavíratelné dóze v chladu po dobu pěti dní.
Blahodárné účinky
Jedná se o bohatý zdroj vlákniny, bílkovin, vitamínů i minerálních látek. Klíčky v sobě ukrývají cenné látky, jako je draslík, fosfor či hořčík. Stejně tak disponují obsahem železa a kyseliny listové. Klíčky jsou velmi prospěšné pro zdraví i na základě velmi nízkého podílu tuků a absence cholesterolu.
Konzumace klíčků má pozitivní účinek na zrak, vlasy, nehty. V tradiční čínské medicíně je tato luštěnina používána pro terapeutické účely v rámci detoxikace těla a snížení horkosti. Klíčky mají efekt na likvidaci volných radikálů, čistí a zvyšují krevní oběh. Jsou ideální pro lidi trpící kardiovaskulární chorobou či vysokým krevním tlakem. Díky obsahu výživných látek působí protizánětlivě a pomáhají k posílení lidské imunity.