Nejrůznější ořechy a oříšky jsou skvělou svačinkou. Plnohodnotnou a výživově opravdu zdravou. Každý ořech je přirozenou součástí tohoto světa a pokud si pořizujete ty v bio kvalitě, tak máte navíc kvalitu zaručenou.
Jedním z ořechů, který se k nám dostal nejvíce až v posledním desetiletí je pekanový ořech. V dnešní době se prodávají zcela běžně, ale kdysi nebyly moc časté na našem každodenním jídelníčku.
Pekanové ořechy https://www.nakliceno.cz/pekanove-orechy/ jsou výživovou bombou.
Mají typický tvar, podle kterého je hned poznáte. Jedná se o tvar vlašského ořechu nebo také mozku. Obsahují spoustu nenasycených mastných kyselin. Nejvíce v nich najdete mono nenasycené kyseliny, které jsou neutrální (nejsou tolik náchylné na žluknutí). Oproti našim vlašským ořechům, které rychleji žluknou, naopak tyto vydrží ve vysoké kvalitě o mnoho déle.
Mají specifické složení, jsou velmi kalorické. Obsahují až 72 % tuku, další podíl mají sacharidy a proteiny. Proto jsou výživovou bombou a měli bychom je tedy konzumovat pouze jednou za čas, nebo v malém množství. Nejlepší je, když je budete střídat s jinými druhy oříšků nebo s jinými semínky.
Všechny ořechy jsou obecně považovány za dokonalý zdroj živin. Obsahují jich vysoký podíl, a proto jsou přínosem pro lidské zdraví. Co můžeme najít ještě v pekanovém ořechu? Obsahuje vitamíny, antioxidanty i minerály, zejména vitamín E, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, zinek, železo, mangan, selen, měď, draslík a fosfor.
Nesmíme zapomínat ani na jejich velký podíl vlákniny. Ta je často opomíjena, přitom bychom ji měli konzumovat denně. Stále častěji vypadává z našeho jídelníčku, přičemž je pro fungování těla naprosto nezbytná.
Pekanové ořechy můžete jíst jen tak samotné. Stačí pár za den. Ovšem dá se z nich vyrobit i báječné sladké jídlo, různé dezerty, můžete je přidat do jogurtu, udělat z nich koktejl či smoothie, upéct sladkou buchtu. Zákusky, dezerty a mnohé další pochutiny se už bez pekanových ořechů neobejdou. V dnešním světě je můžete zakoupit v různých baleních.